Proizvodjači automobila smišljaju kako da čovek ipak ostane za volanom

Sreda , 2016-07-20 | 14:18:43
Kompanija "Dženeral motors" (General Motors) odložila je početak prodaje "kadilaka" koji bi se samostalno kretao putem, što je pre dve godine bilo najavljeno za ovogodišnju jesen.

Ta kompanija nije objavila razlog odlaganja, a ranije je rekla da želi da usavrši metod koji će obezbediti da vozač obraća pažnju na put, čak i kada je autopilot uključen.

Istraživanja su pokazala da su nepažnja i preterano oslanjanje na tehnologiju uzrok udesa u nizu oblasti u kojima je automatizacija odmakla, a aktivna pažnja je potrebna i za vožnju.

Primer je pogibija Džošue Brauna (Joshua Brown) iz Kantona u Ohaju (Canton, Ohio), vlasnika tehnološke kompanije koji je nedavno poginuo u svom automobilu "tesla" jer autopilot nije reagovao na prepreku na putu. Braunov automobil se sudario sa kamionom i smatra se da je pravi razlog sudara bila opuštenost vozača uz potpuno oslanjanje na autopilota.

Kompanija "Tesla" (Tesla) je zato upozorila vozače da drže ruke na volanu iako je autopilot uključen ili će vozilo automatski usporiti, a na kraju i zaustaviti.

Kompanija "Audi" planira da 2018. godine za model A7 napravi sistem koji će nadzirati lice vozača i pokrete očiju, a zatim i usporiti auto ukoliko kompjuter utvrdi da vozač ne obraća pažnju.

"Dženeral motors" priprema sistem "super kruz" (Super Cruise) koji će, uz pomoć kamera i radara držati auto na sredini kolovozne trake i na bezbednoj udaljenosti od drugih vozila. Sistem će zaustavljati auto ako se saobraćaj zaustavi i ponovo ga pokretati kada saobraćaj krene, ali će moći da se koristi samo na autoputevima sa odvojenim kolovoznim trakama.

Na drugoj strani izdvaja se tehnološka kompanija "Gugl" (Google) koja pravi potpuno automatsko vozilo koje čak uopšte ne bi imalo ikakve komande dostupne putnicima.
 

Napiši komentar: