Poletela kapsula sa dve tone tereta za Medjunarodnu svemirsku stanicu

Ponedeljak , 2016-07-18 | 16:17:27
Privatna američka kompanija za svemirske letove "Spejs eks" (SpaceX) lansirala je jutros ka Medjunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) u orbiti Zemlje svemirski brod bez posade "Dragon" (Zmaj), sa 2,2 tone tereta.

Raketa "Falkon 9" lansirana je jutros oko šest časova po srednjoevropskom vremenu iz vazduhoplovne baze Kap Kanaveral na Floridi, a lansiranje je prenosila svemirska agencija NASA.

Prvi nivo 70 metara visoke rakete odvojio se od ostatka letelice dva do tri minuta posle lansiranja, da bi se vratio u atmosferu.

Ta raketa koja se može ponovo koristiti, desetak minuta posle lansiranja se spustila na tlo na oko tri kilometra od Kap Kanaverala.

"Spejs eks" je od prošle godine četiri puta izveo takav manevar, uključujući tri spuštanja rakete na platformu koja je plutala po Atlantiku.

Kapsula "Dragon" odvojila se od drugog stepena rakete deset minuta posle lansiranja i otvorila svoja dva solarna kolektora, a zatim krenula na dvodnevno manevrisanje po orviti Zemlje da bi se približila i spojila sa ISS, gde bi trebalo da stigne u sredu ujutro.

Pored namirnica za šestočlanu posadu ISS, svemirski brod prenosi materijal i opremu za naučna istraživanja.
 

Napiši komentar: