Osam kompanija povlači 12 miliona automobila

Utorak , 2016-05-31 | 10:45:13
Osam proizvodjača automobila povući će više od 12 miliona vozila u SAD kako bi zamenili mehanizme za naduvavanje vazdušnih jastuka japanske kompanije Takata koji mogu da eksplodiraju.

Nacionalna agencija za bezbednost u saobraćaju objavila je danas dokumenta u kojima je navedeno da će automobile povući kompanije Honda, Fijat krajsler, Tojota, Mazda, Nisan, Subaru, Ferari i Micubiši.

Japansko Ministarstvo saobraćaja je takodje danas najavilo povlačenje sedam miliona vozila zbog Takatinih mehanizama za vazdušne jastuke.

Takata je ranije ovog meseca pristala da proglasi do 40 miliona tih uredjaja neispravnim i da ih postepeno, u fazama, zameni, a prioritet će imati modeli stariji od 2011. godine u toplim i vlažnim područjima.

Takata koristi amonijum nitrat za stvaranje male eksplozije koja u slučaju sudara naduva vazdušne jastuke. Ta supstance može, medjutim, da se vremenom ošteti ako je izložena visokim temperaturama i vlažnosti, pa da gori brže nego što je predvidjeno. To može da dovede do razbijanja metalnog kanistera koji treba da lokalizuje eksploziju i raspršivanja sitnih metalnih ili plastičnih delova koji mogu da povrede putnike.

Očekuje se da će narednih dana još proizvodjača, ukupno 17, najaviti povlačenje vozila.

Najviše vozila će povući Honda, 4,5 miliona, i Fijat Krajsler, 4,3 miliona.

Neispravni mehanizmi za naduvavanje odgovorni su za smrt 11 osoba širom sveta, a 100 ljudi je zbog toga povredjeno.
 

Napiši komentar: