Zaposleni u RTV: Nismo dobili odgovore

Cetvrtak , 2016-05-19 | 14:38:25
Zaposleni u Radio-televiziji Vojvodine (RTV) saopštili su danas da na sastanku koji je održan na inicijativu novog v.d. rukovodstva te kuće, nisu dobili objašnjenja zašto je preko noći došlo do potpune promene uredjivačke koncepcije.

U otvorenom pismu zaposlenih se navodi da na jučerašnjem sastanku od rukovodstva nisu dobili odgovor na pitanje zašto su sklonjeni ljudi zbog čijeg rada je ugled te medijske kuće porastao u javnosti u poslednjih nekoliko godina.

"Umesto obrazloženja, v.d. rukovodstvo je iznelo samo paušalne i uvredljive tvrdnje da smo do sada radili neprofesionalno i da su naši izveštaji bili jednostrani", navodi se u pismu.

Zaposleni zahtevaju da se smenjeni urednici, novinari i prezenteri hitno vrate na radna mesta, jer rukovodstvo koje se nalazi u v.d. statusu i koje nije izabrano na konkursu, nije imalo pravo na poteze koje je povuklo.

"Nakon jučerašnjeg obraćanja javnosti, spisak potpisnika zajedničkog pisma se uvećava. Stav koji smo juče izneli, svojim potpisom je podržalo sto zaposlenih iz svih sektora RTV", dodali su zaposleni.

Programski savet Radio-televizije Vojvodine (RTV) saopštio je danas da nije obavešten o tome da je zvanično zaključeno da dosadašnja programska koncepcija te medijske kuće nije adekvatna, niti koja je njena alternativa.Programski savet je ocenio da je preraspodela radnih zadataka ili menjanje urednika redovan deo rukovodjenja medijskom kućom u skladu sa programskom koncepcijom, ali da ona prvo treba da prodje "sve instance odobravanja"."Način da se promene uvode manirom političko-ideološke selekcije podseća na diferencijaciju nepodobnih, koja nam je svojevremeno donela katastrofalno loš kvalitet programa i potpuni gubitak auditorijuma", upozorio je Programski savet u saopštenju.Dodaje se da je "normalno i za očekivati da nova rukovodeća ekipa oformi svoje radne timove", ali da način na koji se to upravo radi preti da potpuno parališe rad Javnog servisa Vojvodine."Programski savet je zabrinut za dalji rad RTV jer ovako drastične promene ne mogu, a da ne ostave ozbiljne i negativne posledice na funkcionisanje Javnog servisa", piše u saopštenju.U RTV su u prethodnom periodu smenjeni programski direktor Slobodan Arežina, zatim su ostavke podneli direktor Srdjan Mihajlović i direktorka TV Novi Sad Marjana Jović, a smenjeno je još 14 urednika koji su bili zaduženi za informativni program.

Novinarska udruženja i pojedine stranke ocenili su da je reč o političkim smenama i pritiscima vladajuće strukture.

Povezane vesti:

SNS: Ne mešamo se u uredjivanje medija


Zaposleni u RTV pitaju zašto su smenjeni preko noći


Vlast sprovodi političko nasilje

Političke smene i čistke na RTV-u

RTV: Glavna urednica dala ostavku, na delu smene urednika
 

Napiši komentar: